FAQ    Szukaj    Zarejestruj się     Zaloguj się 

Ostatnia wizyta: Obecny czas: Wto Wrz 07, 2010 10:52 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: FANCY - 5CD-Box: Pierwsze wrażenie...
PostWysłany: Śro Mar 03, 2010 2:37 pm 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Paź 19, 2008 8:20 pm
Miejscowość: Kraków
FANCY - 25th Anniversary Box (5CD)
(4everMusic, Klub80 Records / (2010) / Nr-141-145)
Pierwsze wrażenie...

W dniu dzisiejszym trafiło do moich rąk dopiero co wydane, od dawna już zapowiadane i mocno wyczekiwane najnowsze wydawnictwo 4everMusic, Klub80 Records. Mowa oczywiście o wznowieniu pierwszych pięciu albumów Fancy, wydanych jako całość i tworzących ekskluzywny box.
Pierwsze wrażenie? Kolejny majstersztyk wydawniczy, zaraz po jeszcze ciepłym Savage - Tonight. Podobnie jak w przypadku Tonight, repliki oryginalnych okładek urzekają swoją wiernością wobec pierwowzorów, dyskretnie wprowadzając dodatkowe, pojawiające sie tylko w tym wydaniu elementy uzupełniające, takie jak opis nagrań bonusowych i informacji zwyczajowo zawieranych przy tego typu reedycjach. Wszystko nawiązuje do oryginalnej grafiki, znanej z klasycznych wydań. Przejrzyście, estetycznie, fachowo i zawodowo.

Co więcej? Odsłuch rozpocząłem od najbardziej (według mnie) kontrowersyjnej brzmieniowo płyty "Five". Pewnie również dlatego od tej, ponieważ na końcu zawiera absolutną premierę wydawniczą w postaci trwającego przeszło 15 minut okolicznościowego megamixu złożonego z najbardziej znanych kawałków. Rzecz zmiksowana i zgrana bardzo dynamicznie i precyzyjnie, zarazem przejawiająca wyraźną fascynację słynnymi max mixami. Megamix jak dla mnie miejscami ciut chaotyczny, ale zakładam, że w warunkach "dancefloorowych" sprawdzi się na 100% swojego założenia. Prywatnie cieszy mnie niezwykle fakt pojawienia się w jego programie jednego z moich ulubionych kawałków. Mowa o "After Midnight" z równie cenionego przeze mnie albumu "Contact". Wracając do albumu "Five". Materiał został uratowany. Oryginalne wydanie tej płyty zawiera spore dysonanse i niespójności brzmieniowe występujących na nim nagrań. Tutaj nic takiego nie ma miejsca. Wszystko gra równo i nie budzi większych zastrzeżeń. W kilku przypadkach można było serdeczniej potraktować niskie pasmo, ale mając do wyboru oryginał z Metronome a wersję 4everMusic, nie mam najmniejszych wątpliwości, że ta ostatnia deklasuje swój historyczny pierwowzór. No i tak już poza głównym nurtem samego albumu. Kompozycja "Sentimental Agent, będąca jednym z bonusów, to rzecz która stanie się chyba moim ulubionym kawałkiem na tej wersji albumu! Bardzo dobry, ambitny i przekonywający numer.

Kolejnym albumem po który sięgnąłem, był "Get Your Kicks". Powodem wiodącym była ciekawość brzmienia tej płyty po remasteringu. Nie muszę dodawać, że oryginalne klasyczne wydanie tego albumu pozostawia pod tym względem wiele do życzenia. Jak jest w tym przypadku? Co tu dużo gadać.Podobnie jak w przypadku wspomnianego Savage - Tonight. Nagrania z albumu "Get Your Kicks" nigdy wcześniej nie brzmiały lepiej! Pojawiło się swoiste ciepło i jakże brakujące pierwotnie dolne pasmo. Obcowanie z tym albumem w wersji A.D.2010 to czysta przyjemność. Swego rodzaju premiera znanego już materiału, ale po raz pierwszy grającego z całą swoją okazałością. Bonusy? Palce lizać i skakać pod nieboskłon, że zamieszczona została tutaj jedna z najciekawszych kompozycji pt. "Come Inside" i to w wersji trwającej prawie 10 minut.

Moje pierwsze wrażenie kończy sie póki co na ocenie wizualnej całokształtu oraz odsłuchu pierwszej i ostatniej płyty z boksu. Jestem przekonany, że ten wykładnik stanowi zarazem bazę jakości dla pozostałych trzech krążków, których z największą przyjemnością wysłucham przy najbliższej okazji. Teraz pozostaje już jedynie uszczypnąć się i uwierzyć, że ujrzało światło dzienne coś tak spektakularnego jak FANCY - 25th Anniversary Box. Obowiązkowa pozycja dla każdego szanującego się sympatyka muzyki pop & dance lat 80tych. Rzecz która daje zielone światło dla zaniechania starań o pierwotne wydania wszystkich zawartych w tym boksie albumów. Na temat samej muzyki nie zamierzam nic pisać. Rzecz tego typu nie wymaga już muzycznej rekomendacji. To mniej więcej tak, jakby ktoś podejmował się reklamowania twórczości The Beatles.

Krisstoff74

ps. Bardzo sie cieszę, że mogłem pomóc w powstaniu części wizualnej, poprzez udostępnienie okładek wersji winylowych. Chciałbym podziękować Rafałowi Lachmirowiczowi (sprawcy historycznej reedycji) za honorowy egzemplarz wydawnictwa, który otrzymałem zaledwie kilka godzin temu, dzięki czemu mogłem już napisać o swoich pierwszych, niezwykle pozytywnych wrażeniach.

Załączniki:
Fancy-5CD-Box.jpg
Fancy-5CD-Box.jpg [ 173.71 KiB | Obejrzany 658 razy ]
Offline Profil  

Temat postu: Re: FANCY - 5CD-Box: Pierwsze wrażenie...
PostWysłany: Śro Mar 03, 2010 8:56 pm 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman

Dołączenie: Pią Maj 04, 2007 10:41 am
Nie jestem posiadaczem tego boxu, ale w kwestii megamixu. Kriss, miksy w tym stylu nie sa na parkiet. Zawarte w nich kilku sekundowe fragmenty piosenek powoduja tylko rozczarowanie bawiacych sie. W trakcie rozkreconej impry, zdecydowanie odradzam :)

Offline Profil  

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 11:38 am 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman
Awatar użytkownika

POWER napisał(a):
Nie jestem posiadaczem tego boxu, ale w kwestii megamixu. Kriss, miksy w tym stylu nie sa na parkiet. Zawarte w nich kilku sekundowe fragmenty piosenek powoduja tylko rozczarowanie bawiacych sie. W trakcie rozkreconej impry, zdecydowanie odradzam :)

Nie przeczę, że masz rację. Nie mniej megamix jest tutaj uzupełnieniem wydawnictwa a nie jego wiodącą podstawą. Jak i tak się cieszę, że znalazł się tego typu refresh 2010, ponieważ okoliczność TAKIEGO wznowienia aż się o to prosiła. A to, komu się będzie podobał mniej lub bardziej, pozostaje już kwestią marginalną i nieistotną dla samego faktu ukazania się omawianego boksu.

Wczoraj wysłuchałem wszystkich płyt po kilka razy. Cieszę się niezmiernie, że to z czym kiedyś była taka walka, zadomowiło się jednak w brzmieniu remasterów teamu Klub80 Records. Zarówno Savage jak i Fancy łechtają cieplutkim basem, stawiając tym samym klasykę na nogi. Krótko i na temat: Jest coś, czego wcześniej nie było. Poza tym już dawno słuchanie czegoś zremasterowanego nie sprawiało mi takiej frajdy! Obowiązkowa pozycja do nabycia!

Offline Profil  

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 12:42 pm 
Złoty meloman
Złoty meloman
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lip 24, 2009 12:07 pm
Miejscowość: Toronto
Jestem bardzo ciekawy jak to wydanie brzmi i wyglada, patrzenie na obrazki dla mnie nie wystarczy.
Mam nadzieje ze jest podobnie zrobione jak SAVAGE, co chodzi o material to chetnie porownam go do orginalnych plyt CD wydanych przez niego w tamtych czasach.

Offline Profil  

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 12:29 am 
Srebrny meloman
Srebrny meloman

Dołączenie: Czw Maj 31, 2007 9:46 pm
Witam

BOX Fancy'ego jest już do kupienia w Media M. w Częstochowie, cena 115 zł, a więc jednak przekracza stówkę :(. ''Mój'' egzemplarz odłożony - jutro się po niego wybiorę :) - ale podobno i tak mają zapas.

Offline Profil  

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 8:58 am 
Rekrut
Rekrut
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 19, 2010 5:34 am
W Opolu w Media Mart kosztuje 119zł, czyli market marketowi nierówny. A ja już mam box Fancyego, ale zrobiłem tak, iż wymieniłem punkty z programu jedynka, które dostaje się w Realu za zakupy na specjalną kartę i wymieniłem je na bony towarowe, które obowiązują także w Media. Uzbierało mi się ze 30zł w bonach, więc box Fancyego kosztował mnie tylko 89. Polecam wszystkim, którzy zbierają punkty w Realu i chcących mieć ten box, by zrobili sobie prezent w postaci takiego "przekrętu".

Co do samego boxu, to jest rewelacyjnie przygotowany od strony graficznej jak i muzycznej. Może nie wszystkie piosenki przypadły mi do gustu, to jednak uważam, iż Fancy nie jest tylko królem paru hitów tj. Slice me nice, Lady of ice, Bolero, czy Flames of love, bo w owych czasach można tylko te gdzie niegdzie usłyszeć, czy ujrzeć na składankach, lecz jest on kopalnią przebojowych utworów.

Z pięciu jego albumów najbardziej spodobał mi się album czwarty "All my loving", jako całość, piosenka po piosence wkręca słuchacza i wgniata go w fotel, choć inne utwory z pozostałych albumów także dorównują tej extazie.

Polecam wszystkim ten box Fancyego i czekam z niecierpliwością na kolejny projekt Klubu 80, ciekawe co to będzie ?!

Offline Profil  

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 5:22 pm 
Rekrut
Rekrut

Dołączenie: Czw Mar 04, 2010 6:13 pm
Witam, właśnie jestem w trakcie odsłuchu 3 albumu z boxu (który dotarł do mnie 3 godziny temu) i jestem pod ogromnym wrażeniem jak niesamowicie może brzmieć Fancy. Rewelacja! Moje oryginalne, wcześniejsze cd idą w odstawkę i pewnie rzadko do nich powrócę. Po prostu delektowanie się dźwiękiem, co mi się podoba do dobra separacja, dobre dolne pasmo i dynamika (chyba pierwszy raz byłem zadowolony z jakości dźwięku utworu "Chinese eyes"). Opakowanie kolekcjonerskie to bardzo dobry pomysł, wygląda estetycznie i i ładnie się prezentuje. Obowiązkowa pozycja dla każdego fana.
Nie chcę się czepiać szczegółów, ale jedyna rzecz, która mi się nie spodobała to brak jakiejkolwiek przerwy między pierwszym nagraniem "Colder than ice", a drugim "Get your kicks" z pierszego albumu. Czyżby zabrakło chociaż sekundy na odstęp??
Nie wytrzymałem też i musiałem odsłuchać niechronologicznie :D Megamix z ostatniej płytki.
Wg mnie super!! Dobór utworów odpowiada akurat temu co ja lubię w dyskografii Fancy, więc jest to dla mnie mix rewelka.
Pozdrawiam wszystkich i oby więcej takich rarytasów wydawniczych pojawiło się na rynku.

Offline Profil  

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 6:43 pm 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman

Dołączenie: Nie Maj 06, 2007 7:38 pm
Miejscowość: Wroclaw
Hej!
Fajnie, że Wam się podoba:) Łatwo nie było, gdyż materiał był baaaardzo zróżnicowany, tym bardziej cieszy, że popełniliśmy z Rafałem kolejną rzecz, która jest tak ciepło przez Was odebrana...
@Luki - tak jest na oryginale - nagrania te są połączone na ostro:). Inaczej - na oryginale jest mikro przerwa (takie czknięcie nieprzyjemne) ale to wina ówcześnie wstawionego znacznika końca ścieżki u nas jest ostro ale płynnie cokolwiek by to miało znaczyć:)
Pozdrawiam!
VM

Offline Profil  

PostWysłany: Sob Mar 13, 2010 1:39 pm 
Meloman
Meloman

Dołączenie: Czw Lip 12, 2007 8:57 pm
Miejscowość: Zielona Góra
Box Fancy'ego pojawił się dziś ok. 9.15 w TVP 3 (blok z nowościami płytowymi) rekomendowany przez...Marka Sierockiego :shock:

Offline Profil  

PostWysłany: Sob Mar 13, 2010 1:49 pm 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Kwi 09, 2007 4:29 pm
Kłaniam się zatem Panu Marku :) w pas.

Offline Profil  

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 3:21 pm 
Rekrut
Rekrut

Dołączenie: Pią Maj 14, 2010 3:10 pm
Witam Wszystkim
Mam na imię Grzegorz i jestem z Krakowa. Dzięki temu niezwykłemu wydawnictwu jakim jest 25th Anniversary Box Fancyego usłyszałem o klub80 i jego dokonaniach.
jestem pełen podziwu że to w Polsce istnieją ludzie którzy kochają ten nurt muzyczny. W latach 80tych jako dziecko słuchałem wraz ze starsza siostrą audycji radiowych Pana Fabiańskiego z których można było "zdobyć" nagrania które w tamtym okresie były hitami. tak tez było w przypadku fancyego. wtedy to usłyszałem po raz pierwszy takie nagrania jak Lady of Ice czy Flames of Love.
Jakaż była moja uciecha kiedy zobaczyłem w zapowiedziach owe wydawnictwo, które od razu zakupiłem.
Kiedy włożyłem do nomen omen mojego odtwarzacza blu ray Sony (jestem zagorzałym fanem kina domowego i filmów) i wcisnąłem PLAY a z głośników poleciały pierwsze nutki Colder than ice - szczęka mi opadła. Nigdy nie słyszałem tak dobrego brzmienia. Na kilka godzin przeniosłem się 20 lat do tyłu przesłuchując wszystkie płyty. To niebywałe co można zrobić z dźwiękiem jeżeli ma się pojęcie tak jak pan Damian. Co tu dużo mówić to trzeba usłyszeć. Jedyny mankamencik to brak utworu Save the moment z singla który jest całkowicie odmienny od wersji na płycie Contact. Przydałby się jeszcze do tego Gold i Gold-remix na dokładkę - 2 również ważne a jakże rarytasowe krążki. Poza tym cud miód i sielanka. Śmiem twierdzić że europejscy fanie Fancyego zazdroszczą nam że to Polski "dystrybutor" wydał takie cacko. pozdrawiam

Offline Profil  

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 3:26 pm 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Kwi 09, 2007 4:29 pm
Witam Greg
Miło mi Cię poznać.
A na czym polega różnica pomiędzy Save The Moment na singlu i tym z albumu?
Reedycja Gold w tym boksie nie miałaby sensu, ponieważ wszystkie nagrania z Gold są już na tych krążkach, z wyjątkiem "Come Inside" w wersji 5 minutowej.
Gold Remix w moim odczuciu był albumem-pomyłką. Ani tam mixu ani remixu nie było, w związku tym na pociechę na 5 krążku boksu znalazł się megamix z prawdziwego zdarzenia.

pozdrawiam

Offline Profil  

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 3:47 pm 
Rekrut
Rekrut

Dołączenie: Pią Maj 14, 2010 3:10 pm
Witam
Otóż wersja Save the moment na singlu trwa 3 minuty, jest inna aranżacja i sposób śpiewania Fancyego. Oczywiście od strony Gold remixu nie jest to aż tak porywające jak megamix na boxie. megamix z 25th Anniversary naprawde oddaje klimat typowych mixów tamtego okresu.Apropos, może więcej takich mixów fancyego. Byłoby miło - taka płytka z megamixami czy coś. Ale jeżeli chodzi o Gold i Gold remix to bardziej chodziło mi o jakoś dźwięku, aby te dwie płytki tez tak brzmiały jak reedycje. poza tym na Gold są krótsze wersje takich utworów jak slice me nice, Chinese eyes, Fools cry czy Latin Fire więc jakies tam w pełnym sensie uzupełnienie by było. z resztą juz pisaliśmy do siebie na ten temat. I tak jestem pełen podziwu że cos takiego, tak wydanego zaistniało. Niezmiernie za to pokłon dla pana i pana Damiana.

Offline Profil  

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 4:37 pm 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman
Awatar użytkownika

gregkrak napisał(a):
Witam Wszystkim
Mam na imię Grzegorz i jestem z Krakowa. Dzięki temu niezwykłemu wydawnictwu jakim jest 25th Anniversary Box Fancyego usłyszałem o klub80 i jego dokonaniach.
jestem pełen podziwu że to w Polsce istnieją ludzie którzy kochają ten nurt muzyczny. W latach 80tych jako dziecko słuchałem wraz ze starsza siostrą audycji radiowych Pana Fabiańskiego z których można było "zdobyć" nagrania które w tamtym okresie były hitami. tak tez było w przypadku fancyego. wtedy to usłyszałem po raz pierwszy takie nagrania jak Lady of Ice czy Flames of Love.
Jakaż była moja uciecha kiedy zobaczyłem w zapowiedziach owe wydawnictwo, które od razu zakupiłem.
Kiedy włożyłem do nomen omen mojego odtwarzacza blu ray Sony (jestem zagorzałym fanem kina domowego i filmów) i wcisnąłem PLAY a z głośników poleciały pierwsze nutki Colder than ice - szczęka mi opadła. Nigdy nie słyszałem tak dobrego brzmienia. Na kilka godzin przeniosłem się 20 lat do tyłu przesłuchując wszystkie płyty. To niebywałe co można zrobić z dźwiękiem jeżeli ma się pojęcie tak jak pan Damian. Co tu dużo mówić to trzeba usłyszeć. Jedyny mankamencik to brak utworu Save the moment z singla który jest całkowicie odmienny od wersji na płycie Contact. Przydałby się jeszcze do tego Gold i Gold-remix na dokładkę - 2 również ważne a jakże rarytasowe krążki. Poza tym cud miód i sielanka. Śmiem twierdzić że europejscy fanie Fancyego zazdroszczą nam że to Polski "dystrybutor" wydał takie cacko. pozdrawiam

Witam Szanownego rodaka, po sąsiedzku niejako! Niezmiernie cieszy fakt, że Kraków z wolna pojawia się w szeregach forumowiczów Klub80 no i oczywiście przybijam piąteczkę za pozytywny stosunek do bohatera wątku, czyli boxu z albumami Fancy. Klasyka we wzorcowo skondensowanej pigułce.

Serdecznie Cię pozdrawiam Grzegorz! :!:

Krzysiek
(Kraków)

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości