Stromboli "Stromboli"2LP - Panton / 1987 / 81 0698-1312
CD - Bonton Music 71 0300/1-2 (1995)Jak już nie jeden raz wspominałem, lata 80te to (na szczęście...) nie tylko italo disco. Mniej więcej w połowie lat 90tych zakupiłem w księgarni muzycznej dwupłytowy, winylowy album Czeskiej formacji jazz-rockowej STROMBOLI. Rzecz opublikowana w roku 1987. To co usłyszałem z tych płyt, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Materiał anonsowany jako jazz-rock, dla mnie po dziś dzień jawi się jako zbitek nie tylko tych dwóch wymienionych nurtów, ale nade wszystko przejawia bardzo mi bliskie tendencje zimno i nowofalowe.
W czasie kiedy zasłuchiwałem się awangardowymi dokonaniami Fields Of The Nephilim czy chociażby The Cure, album Stromboli trafił w najbardziej wzmożony etap takich właśnie fascynacji i uniesień. Po latach muzyka nadal robi potężne wrażenie i to uzmysławia jedynie istotę jej ponadczasowości. Oczywiście jest to ciężkie i pełne emocji, wymagające od słuchacza granie. Ale ja akurat "łykam" takie klimaty na śniadanie i dopiero dzięki takiej
MUZYCE czuję, że krew tętni mi w żyłach.
Wspominam tutaj o tym wykonawcy, ponieważ właśnie rozpocząłem wzmożone zabiegi o pozyskanie wersji CD tego albumu. Nie będzie łatwo. Nawet w chwili debiutu była to pozycja niszowa. Pierwsze wojaże po necie uświadamiają mi, że zdobycie wydania cyfrowego może być wyzwaniem na długi okres czasu. W najgorszym razie zgram z winyli, ale zabieg zdaje się nie mieć sensu, skoro trafiłem na informację, że istnieje reedycja CD z roku 1995.
Póki co, polecam Wszystkim tym, którzy potrafią rozkoszować się nieziemskimi dźwiękami:
http://www.youtube.com/watch?v=Wh5DDuLT7Mk