FAQ    Szukaj    Zarejestruj się     Zaloguj się 

Ostatnia wizyta: Obecny czas: Wto Wrz 07, 2010 10:55 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: STROMBOLI - Granie ponad czasem...
PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 10:12 am 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Paź 19, 2008 8:20 pm
Miejscowość: Kraków
Stromboli "Stromboli"
2LP - Panton / 1987 / 81 0698-1312
CD - Bonton Music 71 0300/1-2 (1995)

Jak już nie jeden raz wspominałem, lata 80te to (na szczęście...) nie tylko italo disco. Mniej więcej w połowie lat 90tych zakupiłem w księgarni muzycznej dwupłytowy, winylowy album Czeskiej formacji jazz-rockowej STROMBOLI. Rzecz opublikowana w roku 1987. To co usłyszałem z tych płyt, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Materiał anonsowany jako jazz-rock, dla mnie po dziś dzień jawi się jako zbitek nie tylko tych dwóch wymienionych nurtów, ale nade wszystko przejawia bardzo mi bliskie tendencje zimno i nowofalowe.

W czasie kiedy zasłuchiwałem się awangardowymi dokonaniami Fields Of The Nephilim czy chociażby The Cure, album Stromboli trafił w najbardziej wzmożony etap takich właśnie fascynacji i uniesień. Po latach muzyka nadal robi potężne wrażenie i to uzmysławia jedynie istotę jej ponadczasowości. Oczywiście jest to ciężkie i pełne emocji, wymagające od słuchacza granie. Ale ja akurat "łykam" takie klimaty na śniadanie i dopiero dzięki takiej MUZYCE czuję, że krew tętni mi w żyłach.

Wspominam tutaj o tym wykonawcy, ponieważ właśnie rozpocząłem wzmożone zabiegi o pozyskanie wersji CD tego albumu. Nie będzie łatwo. Nawet w chwili debiutu była to pozycja niszowa. Pierwsze wojaże po necie uświadamiają mi, że zdobycie wydania cyfrowego może być wyzwaniem na długi okres czasu. W najgorszym razie zgram z winyli, ale zabieg zdaje się nie mieć sensu, skoro trafiłem na informację, że istnieje reedycja CD z roku 1995.

Póki co, polecam Wszystkim tym, którzy potrafią rozkoszować się nieziemskimi dźwiękami:
http://www.youtube.com/watch?v=Wh5DDuLT7Mk

Załączniki:
Stromboli (2LP).jpeg
Stromboli (2LP).jpeg [ 87.34 KiB | Obejrzany 125 razy ]
Offline Profil  

Temat postu: Re: STROMBOLI - Granie ponad czasem...
PostWysłany: Śro Mar 24, 2010 9:30 pm 
Diamentowy meloman
Diamentowy meloman
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Paź 19, 2008 8:20 pm
Miejscowość: Kraków
STROMBOLI - Błyskawiczny zakup wersji 2CD z roku 1995!

Zacząłem ten nikogo nie obchodzący wątek, więc elegancko go podsumuję. Poszukiwania wersji CD, okazały się nie do końca łatwe, ale internet to potężne medium. Zakupiłem jedną z dwóch sztuk wystawionych na ebay przez czeskiego sprzedawcę. Reedycja 2CD miała miejsce tylko w roku 1995. Gość miał dwie nówki. Słono zapłaciłem, ale na TAKĄ muzykę wydam każde pieniądze.

Dziękuję Wszystkim, którzy mimo braku zainteresowania, zechcieli jednak poczytać o czymś bardzo odległym od nurtu italo & euro. Poniżej moje trofeum za ładnych kilkadziesiąt złotych, a zarazem kolejny album w wersji CD, którego wyglądałem od roku 1995 - nie wiedząc, że właśnie wtedy ukazał się w tej postaci... 8)

Muzyka tak piękna i dostojna, że nawet język czeski nie jest w stanie jej przeszkodzić.
Prosto z mojego nabytku: STROMBOLI- Košilela > Odsłuch >
http://krisstoff74.wrzuta.pl/audio/3jEC ... -_kosilela

Załączniki:
STROMBOLI 2CD ALBUM.jpg
STROMBOLI 2CD ALBUM.jpg [ 141.81 KiB | Obejrzany 72 razy ]

Temat postu: Re: STROMBOLI - Granie ponad czasem...
PostWysłany: Śro Mar 24, 2010 10:09 pm 
Platynowy meloman
Platynowy meloman

Dołączenie: Nie Paź 19, 2008 6:15 pm
Miejscowość: Szczecin
Jako miłośnik Dead Can Dance, oczywiście doceniam tę muzę :-)
Termin "jazz" odruchowo wywołuje u większości z nas niechęć, toteż tu upatrywałbym brak zainteresowania.
Tym niemniej muzyka bardzo ciekawa, jak dla mnie to minimalnie mająca coś wspólnego z jazzem.
Thnx!

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości